2

           

FOGLALKOZTATÁS 2019 E/21 Kipróbál6od

 

Lezárult a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által támogatott, a Foglalkoztatás 19 E/21 pályázat keretében megvalósuló Kipróbál6od- fogyatékkal élő fiatalok munkaerőpiaci integrációjának támogatása elnevezésű pályázati program. A projekt elsődleges célja a direkt célcsoportok (fogyatékkal élő fiatalok, munkaadók) közötti közvetlen kapcsolat kialakítása, a foglalkoztatást elősegítő munkaerőpiaci kompetenciák fejlesztése és munkatapasztalat szerzése, a munkaadók érzékenyítése volt. A program célul tűzte ki, hogy a fogyatékkal élők az egymásra épülő tevékenységek, és rendezvények által, a számukra nyújtott ismeretek segítségével növelhessék önérvényesítő képességüket, képessé váljanak a munkaerőpiaci versenyben való részvételre, a munkaadók nyitottabbá és motiválttá váljanak a célcsoport megismerésére, alkalmazására.

A projekt hozzájárult ahhoz, hogy a megváltozott munkaképességű személyek a gyakorlati munka élményét saját maguk által végzett tevékenység átélésével tapasztalhassák meg, a különféle munkafolyamatok kipróbálásával, elsajátításával segítséget kaphassanak a különböző szakmák megismeréséhez.

Az egymás hatását erősítő komplex program célja többirányú:

  • társadalmi érzékenyítés,

  • felkészítés az önálló életvitelre,

  • a pályázatban részt vevő fiatalok kompetenciáinak, a munkaerőpiaci és társadalmi integrációjuknak elősegítése és megerősítése.

 A további cél olyan partneri együttműködés kialakítása volt, amely egyaránt szolgálja a munkáltató, és a munkavállaló érdekeit.

 

A pályázat mérföldkövei:

Projektnyitó rendezvény: A projekt szakmai vezetője részletesen ismertette az egyes programok tartalmi elemeit, bemutatta a külső és belső mentorokat, az önkéntes és a kortárs segítőket.

    Bemutatkoztak a pályázatba bevont külső munkáltatók képviselői.

    Zrínyi-Lovas Bt.

    Jäger Kereskedelmi és Vendéglátó Betéti Társaság

    Szeibert Team Kft.

    Somogy Informatika Kft.

    Marázplast Kft.

    Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület

A munkavállalók kompetenciafejlesztése: Az interaktív témafeldolgozás során a résztvevők sorra vették a sikeres munkavállaláshoz szükséges készségeket, képességeket, (kommunikációs képességek, szociális képességek, empátia, motiváció, kudarctűrés, felelősségvállalás, monotónia tűrés, problémamegoldó képesség, csapatmunka, feladattudat fejlesztése

A munkáltatók érzékenyítése elfogadó társadalmi és munkaerőpiaci környezet kialakítása érdekében:

    Interaktív előadások keretében a potenciális munkaadók megismerhették a fogyatékkal élő emberek képességeit, erősségeit. Az előadás, és az azt követő interaktív beszélgetés célja az előítéletek leküzdése, társadalmi szemléletformálás volt.

A projektben részt vevő munkavállalók és munkaadók felkészítése után került sor a programban részt vállaló külső gyakorlati helyek kipróbálására.

    A fogyatékkal élő fiataloknak lehetősége nyílt arra, hogy megismerhessék a munkahelyeket, különböző munkavégzési részfeladatokat, munkahelyi követelményeket és szabályokat, valamint önálló életvitelük megalapozásához tapasztalatot gyűjthessenek.
    A munkavállalók a gyakorlatban is megtapasztalhatták a munkahelyi integráció megvalósulását.
    A munkáltatóknak lehetősége nyílt arra, hogy megismerhessék a megváltozott munkaképességű munkavállalók elhivatottságát, teherbírását.

Helyi munkáltatók bemutatkozása: a programsorozat jelentős állomása a Kipróbál6od rendezvény volt. Ennek keretében lehetősége nyílt a potenciális munkaadóknak, hogy megmutathassák szakmai profiljukat a projektben résztvevő direkt és indirekt célcsoport munkavállalóinak. A rendezvényen részt vevő megváltozott munkaképességű emberek szélesebb körben tájékozódhattak a nyílt munkaerőpiaci lehetőségekről. Személyes kapcsolatteremtésre adódott lehetőségük, első kézből szerezhettek információt a munkavállalás feltételeiről, a szükséges kompetenciákról. Betekintést kaptak egyes munkafolyamatokba, lehetőség szerint ki is próbálhatták azokat

 

A projekt egyik záró elemeként kerekasztal beszélgetésre került sor a programban résztvevő munkáltatókkal, munkavállalókkal, a kortárssegítőkkel, önkéntes főiskolai hallgatókkal, összegzésre kerültek a projekt tapasztalatai.

 

Rövid videófilm készítése:

A projekt megvalósítása során rövidfilm készült a helyi média bevonásával.

 

 

 

 

 

 

           
A projekt időtartama
2021. február-2021. július

 

Képgaléria:

 

 

 

 

Tanácsadás, érdekvédelem, segítségnyújtás!
© ÉFOÉSZ Értelmi Sérültek Somogy Megyei Egyesülete 7400 Kaposvár, Bárczi Gusztáv utca 2.